Biografie - Bogdan Mihai Radu

Mergeţi la conţinut

Menu principal:

BIOGRAFIE

BIOGRAFIA ARTISTULUI BOGDAN MIHAI RADU

Bogdan Mihai Radu s-a născut în sezonul irişilor, la 2 martie 1979, la Sibiu, iar copilaria şi-a petrecut-o alături de familie, la Tălmaciu.


Câteva personaje ce furau din muzee sau colecţii private picturi foarte valoroase, pe care le înlocuiau cu reproduceri bine executate fără ca proprietarii să-şi dea seama este subiectul unui film care, la o vârstă destul de fragedă, i-a deschis lui Bogdan drumul către lumea pânzei.


Fascinat de film, împrumută tablourile bunicii şi ale rudelor, sub pretextul că are nevoie de ele la şcoală, le reproduce şi le returnează acestora fără ca vreunul dintre ei să bănuiască trucul la care recursese.


Într-un vădit contrast cu aptitudinile sale artistice, urmează Liceul CFR, îndrumat de familie. Colegiul Friedrich Müller ale cărui cursuri le frecventează, ca pedagog de recuperare, îl reapropie oarecum de zona artistică, specializându-se în arterapie. Este momentul în care începe să lucreze, ca voluntar, în diferite centre destinate copiilor cu dizabilităţi. Contaminat de naturaleţea şi dezinvoltura copiilor şi încântat de ameliorarea vizibilă a stării lor de sănătate, sub efectul miraculos al culorilor, îl încurajează să se îndrepte spre o carieră artistică.

Organizează, astfel, în 2002, prima expoziţie personală, „Trecut în umbră şi culoare”, la Casa Ille et Villaine din Sibiu, eveniment care se bucură de aprecieri din partea lumii artistice de pe malurile Cibinului.


Un an mai târziu devine membru de Fond Plastic al Filialei Sibiu a Uniunii Artiştilor Plastici şi, ca urmare a acestui fapt, participă la o expoziţie de grup în cadrul Galeriei „Atelier 35” şi prezintă la Atelier 202 din Apoldu de Sus expoziţia personală cu titlul „Reflexii.”


Casa Luxemburg a fost în 2004 spaţiul ideal pentru publicul dornic să adulmece „Aroma Sibiului” sau pentru Primăria din Cisnădie unde a prezentat expoziţia personală cu tema “Refugiu în culoare”.


În 2005 participă la Concursul “Tinere talente”, în urma căruia Fundaţia Arte e Arta Bucureşti organizează o expoziţie de grup, la Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian”, iar oraşul natal îi găzduieşte expoziţia personală de acuarelă „Contrast şi culoare”.


În 2006 revine în Capitală în cadrul unei expoziţii de grup, la Teatrul de Comedie, intitulată „Îngeri şi sfinţi”, iar în acelaşi an este selectat pentru a picta în cadrul Taberei de creaţie din Bulgaria, de la Balcic. Evenimentul de la malul mării este urmat de expoziţia „Inima Reginei Maria”, în spaţiul oferit de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti şi care îi aduce totodată o bursă la celebra Şcoală de la Barbizon, simbol al excelenţei în pictură. „Regina Maria” revine ca temă de expoziţie pe parcursul Festivalului Astra Film Fest Sibiu (2006).


De anul 2007 este legată admiterea la Facultatea de Arte din Cluj-Napoca, atelierele de creaţie şi expoziţiile de la Cafe del Sol din Sibiu - local al cărui proprietar a fost până în anul 2008 -, expoziţia „Bogdan, Mihai şi Radu” de la Casa de Cultură a Studenţilor din oraşul de la poalele Feleacului, precum şi expoziţia „E obositor să fii pictor” din spaţiul neconvenţional de la Green Hours. Perioada sa clujeană a fost profund marcată de nenumăratele ore petrecute în atelierul maestrului Corneliu Brudaşcu.


2008 este anul în care Bogdan se înfăţişează iubitorilor de artă din Ardeal cu ale sale „Note de primăvară”, la Iulius Mall din Cluj-Napoca şi este totodată parte a expoziţiei „Transfer eclectic” de la Galeria Atlas din Oradea.

A nouăzecea aniversare a Zilei Naţionale a României a fost marcată în SUA, la Detroit, în cadrul Festivalului Românilor de Pretutindeni, şi prin expunerea unor lucrări ale artistului plastic sibian.


Se stabileşte în 2009 în Bucureşti, unde organizează două expoziţii – "Momente", la World Trade Center (august 2009) şi un alt eveniment expoziţional, la Hotel Intercontinental (aprilie 2010). La acest din urmă eveniment expoziţional criticul de artă Irina Cajal declara: "Este beneficiul său de a şti să facă artă din acest miracol. Într-un fel, pe care, vă rog să mă iertaţi nu mi-l pot explica, pictura lui Bogdan Mihai Radu mă trimite cu gândul şi cu simţirea la pânzele clasicului Corneliu Baba, dar şi la acelea semnate de Mircea Ciobanu ori de Margareta Sterian."


Lucrările lui Bogdan Mihai Radu se află în colecţii private din ţară şi din străinătate (Gemania, Olanda, SUA, Franţa Polonia, etc.), precum şi în colecţiile personale ale lui Silviu Purcărete, Constantin Chiriac, Oana Pellea, Barbara Stamm, Bebe Cotimanis sau Laurent Tourette.


instantanee fotografice cu artistul Bogdan Mihai Radu
 
web design
www.bogdanmihairadu.com

Bogdan Mihai Radu

+4-0721.811.101
Înapoi la conţinut | Înapoi la meniul principal